Επαγγελματική Ευθύνη Διαμεσολαβούντων
- patheneos6
- 8 Νοε 2017
- διαβάστηκε 2 λεπτά

Oι συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν σε απαίτηση αποζημίωσης:
• Αστοχία / Ελλειπή μεταφορά στην Ασφαλιστική Εταιρία της πληροφόρησης που έλαβε ο Διαμεσολαβητής από τον Ασφαλισμένο.
• Λανθασμένη εκτίμηση ασφαλιστικών αναγκών και λάθος συμβουλές σε θέματα : α) επιλογής ορίων ευθύνης, β) καθορισμού ασφαλιζομένων κεφαλαίων (ιδίως διακοπής εργασιών), γ) απαλλαγής, δ) αναγγελίας και εν γένει διαχείρισης ζημιάς.
• Κενά κατά τη μεταφορά της κάλυψης σε άλλο ασφαλιστή (κυρίως σε ασφαλίσεις ευθυνών)
• Αδυναμία ανανέωσης ή τοποθέτησης ασφαλιστικής κάλυψης
• Παραβίαση εμπιστευτικότητας
• Μη ενημέρωση του ασφαλισμένου για τη σημαντικότητα δήλωσης ουσιωδών στοιχείων, τις προϋποθέσεις ασφάλισης και τις συνέπειες της μη τήρησής τους
Ο διαμεσολαβητής θα πρέπει:
1. Να εφαρμόζει σωστές πρακτικές, γνωρίζοντας καλά τις υποχρεώσεις του ως επαγγελματίας σύμβουλος (Professional Advisor).
2. Να κατανοεί τις πραγματικές ανάγκες των πελατών του που συχνά διαφέρουν από αυτές που οι ίδιοι αναφέρουν. Οι προσδοκίες των πελατών του είναι συχνά μεγαλύτερες από όσο φαντάζεται. Να τους εξηγεί τι δεν είναι στη φιλοσοφία της ασφάλισης να καλύπτεται ώστε να μην έχουν προσδοκίες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
3. Να τηρεί γραπτό αρχείο των συμβουλών του, σε τυποποιημένη μορφή, με σαφήνεια και ακρίβεια, έχοντάς τες ελέγξει καλά πριν τις στείλει στον πελάτη του, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα παρερμηνείας. Ποτέ να μην σχολιάζει γραπτώς ότι δε θα ήθελε να διαβαστεί δημοσίως.
4. Να προσέχει οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε αξιώσεις εις βάρος του. Αν δεν γνωρίζει κάτι να μην απαντά μαντεύοντας – επινοώντας την απάντηση. Να επιφυλάσσεται να απαντήσει κάποια άλλη στιγμή. Ένα λάθος μπορεί να του κοστίσει σε χρόνο, χρήμα, φήμη & πελατεία.
5. Πάντα να εξηγεί το εύρος κάλυψης, τις εξαιρέσεις και τις συνέπειες της μη τήρησης / ισχύος των προϋποθέσεων κάλυψης.
6. Να ζητά τη γνώμη συναδέλφων του που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία ή εξειδίκευση σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο με το οποίο ενδεχομένως ο ίδιος δεν έχει μεγάλη εξοικείωση.
7. Να προσέχει τις «παγίδες» που οδηγούν σε υπασφάλιση ή υπερασφάλιση, όπως το να υπολογίζει εκείνος τις προς ασφάλιση αξίες παγίων και διακοπής εργασιών.
8. Ο Ασφαλισμένος δεν γνωρίζει τι είναι «ουσιώδες στοιχείο» για την ασφάλιση. Εκείνος πρέπει να του επισημαίνει τη σπουδαιότητα του να είναι έγκαιρα ενήμερος για οποιαδήποτε αλλαγή, ώστε να ενημερωθεί έγκαιρα και ο ασφαλιστής. Το ασφαλιστικό προϊόν είναι τεχνικά ιδιαίτερα πολύπλοκο για το μέσο καταναλωτή και πρέπει να του αφιερώνει χρόνο για να του το εξηγεί καλά.
9. Εάν υποπέσει στην αντίληψή του περιστατικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξίωση σε βάρος του, θα πρέπει να το αναφέρει άμεσα. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί, τόσο μικρότερο αντίκτυπο θα έχει. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι συχνά προσπάθειες του διαμεσολαβητή να προσπαθήσει μόνος του αρχικά να λύσει το πρόβλημα / ζημιά, έχουν χειρότερα αποτελέσματα. Δεδομένου ότι είναι επαγγελματίας του χώρου, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει για οποιοδήποτε συμβάν, ακόμη κι αν πιστεύει ότι είναι μέσα στην απαλλαγή. Οι ασφαλιστές θα τον κρίνουν πιο αυστηρά από οποιοδήποτε άλλον ασφαλισμένο,
10. Να διατηρεί ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα των πελατών του.
Comments